Tiramisu na kakaowych biszkoptach

3.25 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza propozycja to tiramisu na kakaowych biszkoptach. W wersji podstawowej mamy jasne biszkopty. Zamieniłam jednak je na kakaowe. Dzięki temu mamy smakołyk dla prawdziwych fanów czekolady. Biszkopty nasączyłam likierem czekoladowym, aby ciasto nabrało jeszcze bardziej czekoladowego smaku. Całość zwieńczyłam posypką kakaową. Doskonałe ciasto na małe przyjęcia.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
    400 g biszkoptów kakaowych
    250 ml śmietany 30%
    200 g cukru pudru
    50 ml likieru czekoladowego
    50 g kakao
    50 ml wody
    10 g kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Tiramisu na kakaowych biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. We wrzącej wodzie rozpuszczam kawę rozpuszczalna i likier czekoladowy. Zimną śmietanę ubijam wraz z cukrem pudrem na puch. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Biszkopty nasączam w pączu. Układam w żaroodpornej formie. Na nich układam 1/2 masy. Ponownie układam druga warstwę biszkoptów nasączonych w pączu. Układam warstwę kremu. Posypuję kakałem. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować