Przepis na ten deser pochodzi z francuskiej książki kulinarnej I know how to cook. Wbrew pozorom przyrządzenie go wcale nie jest pracochłonne, należy jedynie pamiętać aby terrine przygotować dzień wc
Terrine z puree kasztanowym, czekoladą i creme anglaise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, dodać miękkie masło cały czas mieszając / miksując. Na koniec dodać puree, śmietanę i alkohol. Dobrze wymieszać.
2.Spód i boki foremki (najlepiej keksówki) wyłożyć folią spożywczą. Po bokach i na dno ułożyć biszkopty, wylać pół masy, przełożyć biszkoptami i ponownie wylać czekoladowo-kasztanowe nadzienie. Wierzch przykryć warstwą biszkoptów. Owinąć szczelnie folią i włożyć na noc do lodówki.
3.Przed podaniem przygotować krem: do miski wbić żółtka. Do garnka wlać mleko i dodać ziarna wanilii, podgrzać na małym ogniu, dodać cukier i wymieszać. Ciepłe, (ale niegorące!) mleko wlać powoli do żółtek i wymieszać. Przelać z powrotem do garnka i ciągle mieszając czekać aż krem zgęstnieje.
Komentarze