Terrine z puree kasztanowym, czekoladą i creme anglaise

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis na ten deser pochodzi z francuskiej książki kulinarnej I know how to cook. Wbrew pozorom przyrządzenie go wcale nie jest pracochłonne, należy jedynie pamiętać aby terrine przygotować dzień wc

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czekolada gorzka: 150 gramów
    - puree z kasztanów: 500 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier puder: 50 gramów
    - masło: 125 gramów
    - biszkopty podłużne: 2 opakowania
    - śmietana tortowa 36 %: 40 mililitrów
    - brandy: 50 mililitrów

    - żółtka: 3 sztuki
    - mleko: 250 mililitrów
    - cukier: 30 gramów
    - laska wanilii: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Terrina Desery

Terrine z puree kasztanowym, czekoladą i creme anglaise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, dodać miękkie masło cały czas mieszając / miksując. Na koniec dodać puree, śmietanę i alkohol. Dobrze wymieszać.
  • 2. Spód i boki foremki (najlepiej keksówki) wyłożyć folią spożywczą. Po bokach i na dno ułożyć biszkopty, wylać pół masy, przełożyć biszkoptami i ponownie wylać czekoladowo-kasztanowe nadzienie. Wierzch przykryć warstwą biszkoptów. Owinąć szczelnie folią i włożyć na noc do lodówki.
  • 3. Przed podaniem przygotować krem: do miski wbić żółtka. Do garnka wlać mleko i dodać ziarna wanilii, podgrzać na małym ogniu, dodać cukier i wymieszać. Ciepłe, (ale niegorące!) mleko wlać powoli do żółtek i wymieszać. Przelać z powrotem do garnka i ciągle mieszając czekać aż krem zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować