lekkie ciasto z winogronami

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasta z winogronami od zawsze podobały mi się wizualnie. I chociaż winogrono jest rzadko używanym owocem do ciast, to do tych na zimno nadaje się doskonale. Nie tylko ładnie wygląda ale smakowo też pasuje.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml kremówki
    300 g jogurtu greckiego
    2 opakowania galaretki cytrynowej
    2 łyżki cukru pudru
    paczka podłużnych biszkoptów
    garść winogron bez pestek
    100 g galaretki w cukrze
    3/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Lekkie ciasto z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Biszkopty moczyć w mleku i ułożyć jedną warstwę na dnie foremki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt i zimną galaretkę, zmiksować. Galaretki w cukrze pokroić. Razem z winogronami wmieszać do masy. Wylać połowę masy, rozłożćc warstwę moczonych mleku biszkoptów i resztę masy. Na wierzch znowu biszkopty. Foremkę owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Stężałe ciasto wyjąć odwracając foremkę do góry dnem na półmisek. Delikatnie zdjąć papier z wierzchu. Górę ciasta obłożyć połówkami winogron.

Porady

Najlepiej wybierać owoce słodkie, twarde, o chrupkiej skórce, bo takie najlepiej będą się kroiły. I najlepiej bezpestkowe. A jeśli nie uda się takich kupić to koniecznie trzeba usunąć pestki. Jest z tym trochę zabawy ale warto. Ten deser był bardzo smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jogurt Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować