Creme brulee

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Słodki, jajeczny, z chrupiącą skorupką i aksamitnym wnętrzem :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śmietanka kremówka: 250 mililitrów
    - żółtko: 3 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
    - wanillia laska: 1 sztuka
    - cukier trzcinowy: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę kremówkę gotuj na średnim ogniu. Dodaj ziarenka wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować, ściągnij z ognia.
  • 2. Lekko ubij żółtka jajek i stopniowo dodawaj do nich ostudzoną śmietankę, mieszając krem. Gładką masę przelewaj do foremek. Piecz deser w temperaturze ok. 100 stopni przez ok. 50 - 60 min. Na powierzchni powinna utworzyć się delikatna skorupka.
  • 3. Ostudzony deser włóż do lodówki na kilka godzin (ok. 8-10 godz.).. Przed podaniem każdą porcję posyp cukrem trzcinowym i karmelizuj cukier palnikiem gazowym (jeśli takiego nie posiadasz, możesz włożyć krem na chwilę do gorącego piekarnika, a potem schłodzić w lodówce). Deser powinien mieć rumianą i chrupiącą skorupkę. Wewnątrz będzie kremowy i aksamitny :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować