Tęczowe ciasto bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza propozycja to pyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem galaretek. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Pierwszy raz przygotowywałam je rok temu. Okazał się hitem w moim domu. Doskonały do herbaty.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 ml mleka
    250 g biszkoptów
    150 g cukru
    150 g masła
    60 g galaretki czerwonej
    60 g galaretki zielonej
    60 g budyniu waniliowego
    15 g mąki ziemniaczanej
    15 g mąki pszennej
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta bez pieczenia

Tęczowe ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 450 ml mleka dodajemy cukier. Gotujemy. W 150 ml mleka mieszamy żółtka, obie mąki oraz budyń waniliowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło miksujemy. Dodajemy partiami zimny budyń.
    W kwadratowej formie układamy na dnie biszkopty. Na biszkoptach smarujemy krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
    Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy.
    Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy.
    Tężejącą galaretkę czerwoną lejemy na krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
    Tężejącą galaretkę zieloną lejemy na galaretkę czerwoną. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Całe ciasto chłodzimy przez dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Jajka Cukier Galaretka Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować