Tartoletki z jabłkami

4.5 (179 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest to najlepszy przepis na szybki deser na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie arkusz: 1 opakowanie
    - jabłka - szara reneta: 1 kilogram
    - woda: 2 szklanki
    - cukier: 6 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - cynamon: 1 szczypta
    - lody waniliowe: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tartoletki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy i dzielimy na małe kawałki (mniejsze jak ćwiartki). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż wyparuje woda i masa zacznie się karmelizować. W tym momencie dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy i dosłownie 2 minuty podgrzewamy. Tak przygotowane jabłka chłodzimy.
  • tartoletki 2. Na desce rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i dzielimy je na 6 równych części. Foremki do tartaletek dokładnie smarujemy masłem i wykładamy ich wnętrze ciastem, lekko dociskając i formując palcami. Tartaletki wypełniamy jabłkami, wierzch posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury200°Cna około 20 minut.
  • 3. Po upieczeniu, gdy lekko przestygną, wyjmujemy ciastka z foremek i w zależności od upodobania podajemy z lodami waniliowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować