Tartoletki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, obieramy i dzielimy na małe kawałki (mniejsze jak ćwiartki). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż wyparuje woda i masa zacznie się karmelizować. W tym momencie dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy i dosłownie 2 minuty podgrzewamy. Tak przygotowane jabłka chłodzimy.
2.Na desce rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i dzielimy je na 6 równych części. Foremki do tartaletek dokładnie smarujemy masłem i wykładamy ich wnętrze ciastem, lekko dociskając i formując palcami. Tartaletki wypełniamy jabłkami, wierzch posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury200°Cna około 20 minut.
3.Po upieczeniu, gdy lekko przestygną, wyjmujemy ciastka z foremek i w zależności od upodobania podajemy z lodami waniliowymi.
Komentarze