Pyszne kruche ciasto, delikatny krem i maliny. Pomysł na przepyszny deser :)
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Na 6 tartaletek o średnicy 10 cm:
Ciasto kruche:
200 g mąki
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Krem:
300 ml śmietanki 30%
6 łyżek kremu kakaowo-mlecznego o smaku orzechowym
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
100 g malin
25 g mlecznej czekolady
Tartaletki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę z cukrem przesiać. Dodać sól, żółto, wodę i zimne, pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Wylepić tartaletki pozostawiając wyższy rant. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Na każdą foremkę położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć np. suchymi ziarnami fasoli. Tartaletki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 10 minut z obciążeniem i kolejne 10 minut bez obciążenia.
Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem za pomocą miksera. Dodać krem (o temperaturze pokojowej) i zmiksować do połączenia się składników. Tartaletki napełnić kremem, udekorować roztopioną czekoladą i malinami. Wstawić do lodówki, aby krem lekko zastygł.
Komentarze