Tartaletki z malinami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasto, delikatny krem i maliny. Pomysł na przepyszny deser :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 6 tartaletek o średnicy 10 cm:
    Ciasto kruche:
    200 g mąki
    100 g zimnego masła
    60 g cukru pudru
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    Krem:
    300 ml śmietanki 30%
    6 łyżek kremu kakaowo-mlecznego o smaku orzechowym
    1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    100 g malin
    25 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę z cukrem przesiać. Dodać sól, żółto, wodę i zimne, pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Wylepić tartaletki pozostawiając wyższy rant. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Na każdą foremkę położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć np. suchymi ziarnami fasoli. Tartaletki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 10 minut z obciążeniem i kolejne 10 minut bez obciążenia.
    Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem za pomocą miksera. Dodać krem (o temperaturze pokojowej) i zmiksować do połączenia się składników. Tartaletki napełnić kremem, udekorować roztopioną czekoladą i malinami. Wstawić do lodówki, aby krem lekko zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Owoce Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować