Kruche babeczki z kremem malinowym i mascarpone

  • wyświetlono: 3229 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziś proponuję Wam fantastyczne kruche babeczki wypełnione przepysznym domowym budyniem malinowym oraz delikatnym kremem śmietankowym. Niebo w gębie, a ze stołu znikają w mgnieniu oka.

Świat Wypieków

Składniki

Ciasto kruche:

250g mąki pszennej
125g zimnego masła
6 łyżek cukru pudru
1 jajko (zimne)

Budyń malinowy:

400g malin
2 żółtka
ok 150ml mleka
3 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
150g śmietanki kremówki 30%

Krem śmietankowy:

200g serka mascarpone
300g śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

Dodatkowo:

maliny do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche babeczki z kremem malinowym i mascarpone

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy, przesiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm i wycinać kawałki o ok. 1,5cm większe niż wielkość foremek, następnie delikatnie wyłożyć ciastem foremki, lekko docisnąć do brzegów i usunąć nadmiar ciasta wystający poza brzegi foremek. Foremki wstawić jeszcze na 10 minut do zamrażalnika. Foremek niczym nie smarować.
    Piekarnik nagrzać do 180°C.
    Przed wstawieniem foremek do piekarnika, należy ponakłuwać ciasto widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piec przez 15-20 minut – do momentu, kiedy ciasto stanie się matowe i zezłoci się na brzegach. Gotowe spody delikatnie wyciągnąć z foremek – nie powinno to sprawić kłopotu. Wystraczy odwrócić foremkę do góry nogami i lekko stuknąć o blat.
  • 2. Przygotować budyń. Maliny zblendować, następnie przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki. Do powstałego „przecieru” dolać tyle mleka, aby łącznie było 375ml. Odlać 1/4 szklanki, resztę wlać do garnuszka. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać odlany przecier z mlekiem, a następnie obie mąki. Maliny z mlekiem w garnuszku zagotować, zmniejszyć płomień i cały czas intensywnie mieszająć dolać masę żółtkową. Nie przerywając mieszania całość zagotować – powstanie gęsty budyń. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Kremówkę ubić, po czym dodać ją w trzech częściach do wystudzonego budyniu delikatnie mieszając, aż powstanie gładka masa.
  • 3. Przygotować krem śmietankowy. Serek mascarpone i kremówkę przełożyć do wysokiego naczynia. Zacząć ubijać na wolnych obrotach, aż serek połączy się ze śmietaną. Dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i ubijać na średnich obrotach do momentu uzyskania gęstego kremu.
  • 4. Na każdy wypieczony spód babeczki ułożyć 1 – 1,5 łyżeczki budyniu, udekorować kremem śmietankowym i maliną.

Porady

Podane składniki wystarczą na ok. 36 niewielkich babeczek w kształcie łódeczek, lub ok. 24 okrągłe babeczki o górnej średnicy 6cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibudyńkruche ciastoMalinyz krememmascarponekrem śmietankowytartaletkina latoletnie smakikrem malinowy

Komentarze

Podobne przepisy

babeczki z kremem i owocami

Dodane przez: katrinaM24

Niezawodne kruche babeczki z owocami i kremem

Śliczne kruche babeczki z kolorowymi...

Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami

Dodane przez: jacekwkuchni

Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami

To idealny deser na dobre rozpoczęcie...

kruche babeczki z brzoskwiniami i kremem migdałowym

Dodane przez: Gagatka

Kruche babeczki z brzoskwiniami i kremem...

Babeczki są czasochłonne, ale wyglądają...

image-0d62ex7

Dodane przez: nataliakielek

Babeczki z kremem z mascarpone

Przepyszne babeczki z kremem z...

Babeczki kruche z kremem

Dodane przez: Agnieszka Rec

Kruche babeczki z kremem

Przepis na ciasto kruche, jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE