Tartaletki z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Wyjmujemy z lodówki i wyklejamy natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę najlepiej na tartę, ale tortownica również się sprawdzi. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180°C ok. 30 minut.
Zamiast dużej tarty można zrobić np. tartaletki lub jeśli mamy jakieś inne foremki to też je można wykorzystać. Ja użyłam foremek do muffinów ponieważ nie mam do tartaletek, obkleiłam je na odpowiednią wysokość aby przypominały tartaletki.
Wypełnienie ciasta to po prostu budyń, moim zdaniem bardzo pasuje do owoców.
Jeden budyń waniliowy lub śmietankowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli potrzebujemy pół litry mleka, dodajemy dwie łyżeczki cukru waniliowego zamiast zwykłego, a po zagotowaniu budyniu rozpuszczamy w nim ok. 30 g masła. Po lekkim przestudzeniu przekładamy na ciasto i dekorujemy owocami.
Jeśli tartą chcę poczęstować gości to owoce kroję i układam przed ich przyjściem, aby nie przeschły i były bardzo soczyste.
Smacznego.
Komentarze