Tarta z zapiekanym budyniem i jabłkami

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Tarta na kruchym spodzie o cukierkowym kolorze z budyniem malinowym i różyczkami jabłkowymi.

  • 60 min

Składniki:

  • uniwersalna forma do tart około 30 cm


    Ciasto:

    250 gram mąki pszennej
    50 gram cukru
    2 żółtka
    120 gram zimnego masła
    5 łyżek kakao


    Masa:

    2 budynie malinowe
    500 ml. mleka
    1/2 szkl. cukru
    300 gram sera sernikowego


    Dodatkowo:

    4 jabłka
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z zapiekanym budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Niepełną szklankę mleka odmierzamy i rozpuszczamy budynie, resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem.
    Do gotującego się mleka wlewamy budynie i chwilę gotujemy cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.Budyń powinien mieć konsystencję bardzo gęstą. po ostygnięciu dodajemy twarogu sernikowego i chwilę miksujemy.
  • 2. Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...
    Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy.
  • 3. Obieraczką do warzyw, obieramy jabłka na tyle na ile jest to możliwe i formujemy z nich różyczki..
  • 4. Blachę do tart smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie nakładamy ciasto i przelewamy budyń. Układamy nasze różyczki. Pieczemy około 25-30 min w tem. 200st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować