opakowanie ciasta francuskiego
musztarda
pół szklanki śmietany 18 %
3 jajka
100 g startego twardego sera koziego
pieprz
świeża bazylia
10 kolorowych pomidorków
rolada z koziego sera z pleśnią
1 cukinia
sól
tłuszcz do formy
Tarta z serami kozimi, cukinią i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyłem , osuszyłem. Pomidorki pokroiłem na pół, ser na małe kawałki.
Cukinię ze skórką przeciąłem wzdłuż na pół i pokroiłem w cienkie plasterki, blanszowałem 3 minuty w osolonym wrzątku, osączyłem, osuszyłem.
Natłuszczoną formę żaroodporną wylepiłem ciastem, posmarowałem musztardą. Ułożyłem na cieście cukinię.
Jajka wymieszałem ze śmietaną, tartym serem, solą i pieprzem, wylałem na ciasto.
Na wierzchu rozłożyłem pomidorki i krążki rolady koziego sera. Zapiekałem 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem posypałem listkami bazylii.
Komentarze