Tarta z cukinią i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).
(Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
2.Umytą cukinię pokroić w kostkę (ze skórką).
Mięso tak samo.
Cebulę i szczypiorek posiekać.
Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
Nadzienie przelać na podpieczone ciasto, ułożyć plasterki pomidorków i ponownie wstawić do piekarnika.
Komentarze