Tarta z cukinią i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna propozycja na szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu.

  • 40 min

Składniki:

  • (Forma o średnicy około 28-30 cm)
    Ciasto:
    200g mąki
    150g masła
    1 jajko
    1 szczypta soli
    Farsz:
    100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu)
    1 cukinia (około 250-300g)
    1 cebula
    3-4 pomidorki cherry
    1 pęczek szczypiorku
    2 jajka
    150ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być słodka)
    100g startej mozzarelli
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27y9d5a 1. Przygotować ciasto:
    Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
    Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą.
    Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
    Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
    Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).
    (Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
  • image-0d97rpk 2. Umytą cukinię pokroić w kostkę (ze skórką).
    Mięso tak samo.
    Cebulę i szczypiorek posiekać.
    Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem.
    Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
    Nadzienie przelać na podpieczone ciasto, ułożyć plasterki pomidorków i ponownie wstawić do piekarnika.
  • image-17fxaqb 3. Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować