Tarta serowa z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczna i tania wytrawna tarta na cieście francuskim z serowym nadzieniem z cukinią i pomidorkami koktajlowymi, podana na ciepło od razu po wyjęciu z pieca, doskonały pomysł na przekąskę lub kolację. Idealna na wiosnę :)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 23/29 cm

    SKŁADNIKI:
    1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
    Nadzienie:
    1 cukinia
    7-8 sztuk pomidorków koktajlowych lub cherry
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    3 jajka
    200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
    100 g ostrego sera żółtego np. cheddar
    50 g sera pleśniowego blue
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka ulubionej ziołowej przyprawy do zapiekanek
    ½ łyżeczki soli
    Szczypta pieprzu do smaku
    Szczypta mielonej gałki muszkatołowej do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne Zapiekanki

Tarta serowa z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200*c

    Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, wyłożyć dno i boki formy do tarty, lekko docisnąć. Wyłożyć papierem na wierzchu ciasta , wysypać kuleczki ceramiczne lub groch celem obciążenia, podpiec 10-15 minut w piekarniku .

    W tym czasie przygotować nadzienie:
    Cebulę obrać pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, dodać cebulę, zeszklić, dodać pokrojoną na pół plasterki cukinię smażyć dwie minuty, zestawić z ognia.
  • 2. Jajka roztrzepać rózgą kuchenną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać jogurt lub śmietanę, doprawić solą i ziołami oraz szczyptą mielonej gałki i pieprzu do smaku, całość dobrze wymieszać, dodać starty na tarce żółty ser.
  • 3. Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wyłożyć nadzienie z cukinii i cebuli, wylać masę jajeczno-serową, dobrze rozprowadzić, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki i plasterki sera pleśniowego. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200*c i zapiekać około 25 minut.
    Podawać od razu po wyjęciu z pieca.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować