Smaczna i tania wytrawna tarta na cieście francuskim z serowym nadzieniem z cukinią i pomidorkami koktajlowymi, podana na ciepło od razu po wyjęciu z pieca, doskonały pomysł na przekąskę lub kolację. Idealna na wiosnę :)
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Forma 23/29 cm
SKŁADNIKI:
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
Nadzienie:
1 cukinia
7-8 sztuk pomidorków koktajlowych lub cherry
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
100 g ostrego sera żółtego np. cheddar
50 g sera pleśniowego blue
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka ulubionej ziołowej przyprawy do zapiekanek
½ łyżeczki soli
Szczypta pieprzu do smaku
Szczypta mielonej gałki muszkatołowej do smaku
Tarta serowa z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 200*c
Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, wyłożyć dno i boki formy do tarty, lekko docisnąć. Wyłożyć papierem na wierzchu ciasta , wysypać kuleczki ceramiczne lub groch celem obciążenia, podpiec 10-15 minut w piekarniku .
W tym czasie przygotować nadzienie:
Cebulę obrać pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, dodać cebulę, zeszklić, dodać pokrojoną na pół plasterki cukinię smażyć dwie minuty, zestawić z ognia.
2.Jajka roztrzepać rózgą kuchenną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać jogurt lub śmietanę, doprawić solą i ziołami oraz szczyptą mielonej gałki i pieprzu do smaku, całość dobrze wymieszać, dodać starty na tarce żółty ser.
3.Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wyłożyć nadzienie z cukinii i cebuli, wylać masę jajeczno-serową, dobrze rozprowadzić, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki i plasterki sera pleśniowego. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200*c i zapiekać około 25 minut.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Komentarze