Tarta z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Tarta z rabarbarem i orzechowym wypełniniem

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód:
    1,25 szkl mąki
    2/3 szkl cukru
    1/2 kostki masła
    1 szczypta soli

    wypełnienie:
    130 g mąki migdałowej lub posiekanych migdałów
    70 g posiekanych nerkowców
    70 g cukru
    2 jajka
    1 łyżka masła (ok.30 g)
    2 łyżki rumu
    skórka z 1/2 cytryny

    wierzch:
    4 łodygi rabarbaru
    2 łyżki cukru
    2 szklanki wody
    opcjonalnie galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone kulkami do pieczenia albo fasolą podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.

    wypełnienie:
    Mąkę migdałową lub posiekane migdały mieszamy z posiekanymi nerkowcami, cukrem. Rozpuszczone masło mieszamy z żółtkami oraz otartą skórką cytrynową. Przelewamy do orzechów, dodajemy rum i mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z resztą masy. Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut. Upieczone studzimy

    wierzch:
    Rabarbar kroimy wzdłuż bardzo ostrym nożem lub używając obieraczki do warzyw (musimy mieć dwie długości plastrów równe szerokości formy i długości formy) .
    Plastry gotujemy tak , aby były al dente przez 1-2 minuty w osłodzonej wodzie (najlepiej użyć głębokiej patelni lub szerokiego garnka).

    Krótsze kawałki rabarbaru (odsączone z wody) układamy obok siebie na papierze do pieczenia. Co drugi pasek zaginamy do góry, na nich układamy dłuższy plaster i opuszczamy zagięte paski krótsze. Tak na przemian układamy plastry aby powstała kratka z rabarbaru.

    Ułożoną kratkę przekładamy na przestudzone ciasto odwracając całość papierem do góry, rabarbarem do ciasta (można sobie pomóc podkładając pod papier np. deskę do krojenia, usztywni papier z rabarbarową plecionką)
    Kawałki plecionki wystające poza ciasto obcinamy ostrym nożykiem. Plecionkę można posmarować zastygającą galaretką truskawkową rozrobioną w 1 szklance wody z cukrem w której obgotowywało się wcześniej rabarbar.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować