Tarta z pigwą i budyniem dyniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jesienna tarta z pigwą i budyniem dyniowym oraz bezą. Słodycz bezy jest przełamana smakiem pigwy. W smaku pigwa jest dla mnie o niebo lepsza od jabłek. Ciacho jest obłędne w smaku. Nawet jak ktoś nie lubi dyni nie odgadnie że jest ona w kremie. Polecam do jesiennej kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • tarta spód:
    150 g masła
    250 g maki pszennej
    2 żółtka
    1 łyżka zimnej wody
    1 łyżka cukru pudru

    krem dyniowy:
    350 g pure z dyni upieczonej
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2/3 opakowania budyniu
    1 łyżka masła
    250 ml mleka

    pigwa:
    800 g pigwy
    4 łyżki cukru trzcinowego
    1 cytryna
    1 opakowanie budyniu
    1/4 szklanki wody

    beza:
    2 białka duże jajka
    130 g cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Beza

Tarta z pigwą i budyniem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładam pokrojone masło zimne, żółtka, wodę, mąkę przesianą, cukier i zagniatam szybko rękoma ciasto. Ciasto wkładam do zamrażalnika na 30 minut. Wałkuję na papierze do pieczenia przez drugi papier na okrąg wielkości formy z bokami.
    Ciasto przekładam do formy i palcami formuję boki. Nakłuwam spód widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 15-20 minut aż spód się przyrumieni.

    Krem Dyniowy:

    Do garnka wlewam mleko, dodaję pure z dyni, cukier. Odlewam pół szklanki do której dodaje budyń. Mleko w garnku zagotowuje, dodaję masło i wlewam rozpuszczony budyń. Gotuję na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewam na wystudzony spód tarty.

    Pigwa:

    Pigwę obieram, pozbawiam nasion, kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i przesmażam na wolnym ogniu aż pigwa zmięknie ale mają zostać kawałki owocu. Budyń rozpuszczam w wodzie i wlewam do gorącej pigwy. Chwilę gotuję.
    Wystudzona pigwę wylewam na zimny krem budyniowy.

    Beza:

    Białko o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru ubijam dalej, i kolejna łyżka cukru. Jak piana będzie błyszcząca a cukier rozpuszczony, dodaję mąkę, ocet i chwile ubijam.
    Bezę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na pigwę.
    Piekarnik nagrzewam do temp 140 stopni wstawiam formę i piekę 15 minut, zmniejszam na 110 stopni i piekę jeszcze godzinę. Wyłączam piekarnik i suszę beze przy uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować