Tarta z wiśniami i bezą

4.49 (144 ocen)

Przepyszne połączenie kruchego ciasta, wiśni i delikatnej bezy. Do tarty można użyć wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu. Dzięki temu możemy się cieszyć wspaniałym smakiem tego ciasta przez cały rok :)

Składniki:

  • Ciasto:
    200g mąki pszennej
    100g margaryny
    łyżka smalcu
    50g cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza:
    3 białka
    szkl c. pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    ok 400g wiśni z kompotu (mogą być świeże lub mrożone)
    wisienki kandyzowane do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Beza

Tarta z wiśniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, smalec i margarynę. Dokładnie posiekać. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Formę na tartę (śr 26cm) posmarować masłem i wylepić ciastem dno i boki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (ok 20 min).
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać aż będzie lśniąca.
  • 3. Wiśnie dokładnie osączyć na sicie. Wyłożyć na podpieczony spód. Owoce przykryć czapą z białek. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 stopni i piec tartę jeszcze 15-20 minut aż lekko się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi wiśniami.

Porady

Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować