Tarta z truskawkami i galaretką

4.5 (199 ocen)

  • 45 min

Sezon na truskawki nie trwa długo korzystajmy więc póki się da,polecam tartę na kruchym cieście zalaną galaretką,słodkie małe co nie co...

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na tartę o śr 26 cm

    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    2 łyżki śmietany 18%

    Nadzienie:
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    50 g masła
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    1/2 kg świeżych truskawek
    1 galaretka truskawkowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Tarta z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto:

    Podane składniki szybko zagnieść,wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty,wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temp 175*c lub do zrumienienia ciasta.Wystudzić.
  • Z masą i truskawkami 2. Nadzienie:
    Dwie szklanki mleka doprowadzić do wrzenia z cukrem i cukrem waniliowym,oraz masłem w reszcie mleka zmiksować jedno jajko mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
    Wylać ciepłą masę budyniową na kruche ciasto zostawić do lekkiego wystudzenia,po chwili ułożyć odszypułkowane suche truskawki.
  • Galaretka 3. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i tężejącą zalać truskawki.Zostawić do całkowitego stężenia.

Porady

Tartę najlepiej kroić na drugi dzień gdy ciasto zmięknie pod budyniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować