Tarta z kremem patissiere, z malinami i miętą

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Przepis ten wygrzebałam wśród starych przepisów mojej babci, która była doskonałą kucharką :) Trochę go zmodyfikowałam i unowocześniłam, dzięki czemu tarta ta jest połączeniem tradycji z nowoczesnością.Tarta jest krucha, krem rozpływa się w ustach, a maliny i mięta orzeźwiają

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g mąki

    150 g masła

    30 g cukru

    2 łyżki śmietany
    6 żółtek
    500 ml mleka
    szklanka cukru
    łyżka masła
    laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki mąki
    500 g malin (lub innych owoców sezonowych)
    świeża mięta
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem patissiere, z malinami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    200 g mąki

    150 g masła

    30 g cukru

    2 łyżki śmietany

    1. Mąke mieszamy z cukrem, dodajemy posiekane masło, śmietanę, formujemy w kulkę, zawiajmy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Ciasto pieczemy 25- 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Krem patissiere:
    6 żółtek
    500 ml mleka
    szklanka cukru
    łyżka masła
    laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki mąki

    Na górę:
    500 g malin (lub innych owoców sezonowych)
    świeża mięta

    Mleko podgrzewamy z ziarenkami wanilii lub z cukrem waniliowym, a gdy się zagotuje odstawiamy.
    Żółtka ucieramy z cukrem aż powstanie jasna, puszysta masa, dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy na jednolitą konsystencje.
    Masę wlewamy do garnka z mlekiem i mieszamy aż do momentu zagotowaniu, następnie gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.
    Ostudzony krem wylewamy na spód tarty, dekorujemy owocami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować