zupa marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to przepyszna zupa zarówno dla maluszka dopiero poznającego nowe smaki, jak też i na wykwintne przyjęcie...jest tak pożywna, że może być pełnym obiadem, a do tego ma mnóstwo beta-karotenu, który nadje naszej skórze piękny odcień.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 marchewek
    1 por
    1 łyżka prawdziwego masła (może być klarowane)
    1,5 l bulionu warzywnego
    2 łyżki miodu
    4 łyżki śmietany do zup i sosów
    listki mięty (do dekoracji)

Zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane marchewki kroimy w kostkę, a pora w plastry
  • 2. Do roztopionego w rondelku masła dodajemy marchew i por i podsmażamy ok. 2 minuty.
  • 3. Wlewamy bulion i gotujemy ok.40 minut aż marchewka będzie miękka.
  • 4. Zupę miksujemy przy pomocy blendera .
  • 5. Dodajemy miód i śmietankę i mieszamy.
  • 6. Przed podaniem dekorujemy zupę listkami mięty.

Porady

Jeśli ktoś lubi wyraziste smaki, to proponuję dodanie startego imbiru - będzie to wersja rozgrzewająca na jesień i zimę :)

Komentarze

Podobne przepisy