Tarta z kremem patissiere i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekam z cukrem i masłem, potem dodaję żółtka i całość zagniatam. (Składniki muszą być zimne, jesli ciasto jest zbyt kruche, nalezy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto wałkuję (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii). Przekładam do formy do tarty (moja ma 29 cm), wkładam do lodówki na kolejna godzinę lub dwie, nakłuwam widelcem, obciążam fasolkami i piekę 15 minut w 200 stopniach, ściągam papier z fasolkami i piękę jeszcze 5-10 minut. Studzę ciasto.
Przygotowuję krem: ubijam cukier z zółtkami na kogel mogel, nastepnie dodaję mąkę. Podgrzewam mleko z wanilią, gorące wlewam do ubitego z żółtek, cukru i mąki koglu, mieszam mikserem,a potem jeszcze raz wlewam wszystko do rondelka i podgrzewam, aż zgęstnieje (mieszam trzepaczką). Taki wystudzony krem nakładam na tartę, a na nim owoce.
Porady
Z podanych proporcji krem wychodzi bardzo słodki, jak dla mnie zbyt słodki, chociaż jego smak równoważą cierpkie owoce. Jeśli nie lubimy tak słodkich kremów, należy zmniejszyć ilość cukru.
Komentarze