babeczki z kremem patissiere i malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne babeczki z ulubionymi owocami lata. Źródło: kotlet.tv

  • 60 min

Składniki:

  • na kruche ciasto:

    250 g mąki
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    125 g masła
    1 żółtko
    50–60 g wody
    na krem:
    1 szklanka cukru
    5 żółtek
    1/4 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    1 laska wanilii

    sezonowe owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z kremem patissiere i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmierzam mąkę, dodaję cukier puder, cukier z wanilią i masło, i siekam, aż masło będzie drobne. Wtedy dodaję żółtko i wodę i zagniatam. Ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu ciasto wałkuję na ok.4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawam foremkami odpowiednią ilość ciasta do kazdej babeczki. Wyklejam foremki i nakłuwam widelcem, wstawiam jeszcze na 1 minut do lodówki. Piekę w 200 stopniach ok 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek. Przygotowuję krem: ubijam cukier z zółtkami na kogel mogel, nastepnie dodaję mąkę. Podgrzewam mleko z wanilią, gorące wlewam do ubitego z żółtek, cukru i mąki koglu, mieszam mikserem,a potem jeszcze raz wlewam wszystko do rondelka i podgrzewam, aż zgęstnieje (mieszam trzepaczką). Taki odrobinę wystudzony krem nakładam na babeczki, a na nim owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować