Babeczki z kremem patissiere i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odmierzam mąkę, dodaję cukier puder, cukier z wanilią i masło, i siekam, aż masło będzie drobne. Wtedy dodaję żółtko i wodę i zagniatam. Ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu ciasto wałkuję na ok.4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawam foremkami odpowiednią ilość ciasta do kazdej babeczki. Wyklejam foremki i nakłuwam widelcem, wstawiam jeszcze na 1 minut do lodówki. Piekę w 200 stopniach ok 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek. Przygotowuję krem: ubijam cukier z zółtkami na kogel mogel, nastepnie dodaję mąkę. Podgrzewam mleko z wanilią, gorące wlewam do ubitego z żółtek, cukru i mąki koglu, mieszam mikserem,a potem jeszcze raz wlewam wszystko do rondelka i podgrzewam, aż zgęstnieje (mieszam trzepaczką). Taki odrobinę wystudzony krem nakładam na babeczki, a na nim owoce.
Komentarze