ciasteczka ryżowe Basi

4.5 (160 ocen)

  • 40 min

Dlaczego ciasteczka? Bo uwielbiam słodycze. Dlaczego ryżowe? Bo są lekkie i dietetyczne. Dlaczego Basi? Bo to moja mama, która piekła mi takie ciasteczka przez całe dzieciństwo :)!

  • 40 min

Składniki:

  • 20 dag kleiku ryżowego
    25 dag masła
    3 jajka
    1 szlanka cukru pudru lub 2 łyżki miodu
    cukier waniliowy
    4 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dżem, konfitura lub owoce sezonowe
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka ryżowe basi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kileku ryżowego dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj cukier (miód), cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz jajka i zagnieć ciasto.
  • 2. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • 3. W każdej kulce zrób palcem małe wgłębienie.
  • 4. Piecz ok. 30 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 5. Po upieczeniu włóż do każdej dziurki trochę dżemu, konfitury lub owoc sezonowy.

Porady

Dziurki można pozostawić puste, wówczas ciasteczka można schować do puszki i przechowywać około 2 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować