Owocowa tarta z kremem patissiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier i sól połącz palcami z zimnym masłem pokrojonym w kostkę, aż wyglądem zaczną przypominać kaszkę.
2.Dodaj żółtka i aromat waniliowy. Szybko zagnieć ciasto i schowaj na 30 minut do lodówki.
3.Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę. Zrób w nim kilka dziurek i obciąż fasolą lub ryżem.
4.Piecz 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmij fasolę i piecz jeszcze ciasto 10 minut, aż nabierze złotego koloru.
5.Mleko zagotuj z 50 g cukru.
6.Żółtka ubij z 50 g cukru na biały krem, dodaj mąki i dokładnie zmiksuj. Powolutku dodaj gorące mleko, cały czas mieszając.
7.Masę przelej z powrotem do garnka, dodaj ekstrakt i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Garnek zestaw z ognia.
8.Po chwili dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Krem przełóż do czystej miseczki, posyp wierzch cukrem pudrem, aby zapobiec powstawaniu skorupki (lub przykryj folia spożywczą). Przestudzony krem włóż do lodówki.
9.* Na wystudzone ciasto nałóż krem patissiere i dokładnie rozsmaruj. Na wierzch ułóż ulubione owoce i listki mięty.
Komentarze