Owocowa tarta z kremem patissiere

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.

Sezonowe owoce, pyszny krem, kruche ciasto, czyli przepis na idealny letni deser.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    70 g cukru pudru
    100 g masła
    szczypta soli
    2 żółtka
    1 łyżka aromatu waniliowego (domowego)

    Krem patissiere:
    500 ml mleka
    1 łyżka aromatu waniliowego (domowego)
    100 g cukru
    5 żółtek
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Owocowa tarta z kremem patissiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier i sól połącz palcami z zimnym masłem pokrojonym w kostkę, aż wyglądem zaczną przypominać kaszkę.
  • 2. Dodaj żółtka i aromat waniliowy. Szybko zagnieć ciasto i schowaj na 30 minut do lodówki.
  • 3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę. Zrób w nim kilka dziurek i obciąż fasolą lub ryżem.
  • 4. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmij fasolę i piecz jeszcze ciasto 10 minut, aż nabierze złotego koloru.
  • 5. Mleko zagotuj z 50 g cukru.
  • 6. Żółtka ubij z 50 g cukru na biały krem, dodaj mąki i dokładnie zmiksuj. Powolutku dodaj gorące mleko, cały czas mieszając.
  • 7. Masę przelej z powrotem do garnka, dodaj ekstrakt i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Garnek zestaw z ognia.
  • 8. Po chwili dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Krem przełóż do czystej miseczki, posyp wierzch cukrem pudrem, aby zapobiec powstawaniu skorupki (lub przykryj folia spożywczą). Przestudzony krem włóż do lodówki.
  • 9. * Na wystudzone ciasto nałóż krem patissiere i dokładnie rozsmaruj. Na wierzch ułóż ulubione owoce i listki mięty.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować