Tarta z kremem kawowym i malinami

4.5 (185 ocen)

Przekonałam się już nie raz, że kawa i maliny świetnie do siebie pasują. Polecam to ciasto smakoszom kawy. Na pewno Was zachwyci.

Składniki:


  • CIASTO:
    150g mąki,
    100g masła,
    50g cukru pudru,
    2 żółtka,
    KREM:
    cukier puder 5 łyżeczek,
    kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki,
    wrzątek 1 łyżka,
    400 g śmietany kremówki,
    serek mascarpone 125 g,
    300g malin,
    kawa do oprószenia ciasta,
    listki mięty do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem kawowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z zimnym masło aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy do lodówki (min. 1h). Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż się zarumienieni. Ciasto można nakłuć widelcem (Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami). Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną kawę i mascarpone, delikatnie całość mieszamy aż do połączenia. Dodajemy cukier puder do smaku. Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Na kremie układamy umyte i osuszone maliny. Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ciasto oprószamy kawą rozpuszczalną i dekorujemy listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować