Tarta z jabłkami i cynamonem oraz kratką na wierzchu

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Polecam pyszną i aromatyczną tartę z jabłkami i cynamonem oraz kratką na wierzchu. Tarta jest szybka w przygotowaniu i na pewno każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem. Idealnie nadaje się na popołudniowe, jesienne dni.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 2 i 1/2 szklanki,
    masło 190 g,
    jajko 1 sztuka,
    cukier puder 5 łyżek,
    sól 1 szczypta,

    Nadzienie:
    jabłka reneta 1 i 1/2 kg,
    masło 2 łyżki,
    cukier trzcinowy 4 łyżki,
    cynamon 2 łyżeczki,
    Do posmarowania:
    jajko 1 sztuka,
    Do posypania:
    cukier puder,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarta z owocami

Tarta z jabłkami i cynamonem oraz kratką na wierzchu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, włożyć jabłka i smażyć chwilkę na średnim ogniu. Dodać cukier trzcinowy i cynamon i dusić pod przykryciem do miękkości jabłek. Nadzienie ostudzić.
    Do miski przesiać mąkę, dodać posiekane i zimne masło, jajko, cukier puder oraz sól i zagnieść ciasto. Z ciasta oderwać 1/3 i uformować dwie kule, które owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie większą kulę rozwałkować na placek i wyłożyć nim dno oraz boki natłuszczonej formy do pieczenia o średnicy 26 cm. Ciasto ponakłuwać i wyłożyć nadzienie jabłkowe. Drugą kulę rozwałkować i pokroić na paski o szerokości 1 cm. Paski ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cynamon Mąka Jajka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować