Maślana tarta z jabłkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Taka tarta to prawdziwa petarda szybki całoroczny deser który można zajadać solo lub podawać z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną, jabłka możesz użyć jakie chcesz mus, marmolada czy tarte, ja pokroiłam w kostkę bo takie chciałam. U mnie znikała jeszcze ciepła.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Średnica tarty 28 cm:
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    300 g masła prawdziwego
    3 jajka wiejskie
    180 g cukru kryształu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    6 dużych jabłek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    łyżka masła
    cukier puder do posypania
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Maślana tarta z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w zamrażalniku 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części mniejszą i większą, większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do tarty aż pod sam rant wyłożonej papierem do pieczenia, po cieście posypać bułką tartą.
  • jabłka 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, oprószyć cynamonem, wymieszać. Zdjąć z kuchenki i jeszcze gorące wyłożyć na ciasto.
  • 3. Drugą część ciasta porwać w palcach i posypać po jabłkach.
  • tarta 4. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor około 40 minut na złoty kolor. Gdyby góra za bardzo się przypalała położyć kawałek foli aluminiowej. Po upieczeniu wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować