Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu

0 (0 ocen)

Od tart na słodko bardziej wolę tarty wytrawne. Oto przepis na letnią, kolorową i bardzo smaczną tartę :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    200 g masła
    300 g mąki
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki ciepłej wody
    2 żółtka

    Składniki na farsz:
    250 śmietanki kremówki ( 30 %)
    suszony tymianek
    2 jajka
    150 g żółtego sera (tartego)
    wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści, można dodać młode listki)
    pół szklanki bobu (u mnie mrożony)
    pół cukinii
    pół małej, czerwonej papryki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Tarty

Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.
  • tarta z botwiną 2. Bób gotujemy na parze - al dente. Podczas gotowania możemy go lekko posolić. Botwinę myjemy i kroimy na 3 razy, czyli na 6-7 cm części. Cukinię kroimy w plastry a paprykę w paseczki. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię, paprykę. Pieczemy kolejne 20 minut w 190 stopniach aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować