Tarta z bobem

0 (0 ocen)

Skoro właśnie trwa sezon na bób nie mogłam sobie odmówić przyjemności wykonania tarty jej z jego udziałem. Kiełbasę możemy zastąpić boczkiem.

Składniki:

  • Forma na tarte o średnicy 26cm
    Ciasto:
    - 20 dag mąki,
    - 10 dag masła,
    - ½ łyżeczki soli cebulowej,
    - 1 jajko,
    Nadzienie:
    • 0,5 kg bobu,
    • 6 małych kiełbasek ( u mnie kornetki),
    • 0,5 opakowania sera feta (niebieskie),
    • 2 duże jajka,
    • 2,5 łyżki śmietany,
    • 2 łyżki startego sera żółtego (parmezan),
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
  • Przygotowany bób 2.
    Bób delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie (Około 5 minut). Odcedzamy. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego skórkę.
    Kiełbasę kroimy w plasterki i delikatnie obsmażamy na oleju. Studzimy.
    Ser feta kroimy w kostkę
  • Przed zalaniem 3. Tak przygotowane składniki wykładamy na przygotowane ciasto kruche.
    Całość zalewamy spoiwem.
    Spoiwo: Jajka łączymy z śmietaną oraz startym serem. Doprawiamy do smaku.
    Po dokładnym wymieszaniu zalewany nim składniki tarty.

    Tarte wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut (180°C).

Porady

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Kiełbasa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować