Tarta z botwiną, fetą i koperkiem

0 (0 ocen)

Doskonała kompozycja smaków :)

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki krupczatki
    0,5 szklanki mąki pszennej
    pół kostki margaryny (125g)
    6 łyżek kwaśnej śmietany 12-18%
    szczypta soli

    Farsz:
    pęczek młodej botwinki
    1 cebula
    100 g sera feta
    sól
    pieprz

    Sos:
    3 duże jajka
    pół pęczka koperku
    pół szklanki śmietany np 12-18%
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z botwiną, fetą i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Botwinkę opłukać, pokroić na dowolne kawałki i podgotować kilka minut aż zmięknie (ja dusiłam na patelni pod przykryciem z ''kroplą wody''), odcedzić, dodać do cebuli i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, wylać sos jajeczno śmietanowy a na wierzch ułożyć botwinkę z cebulą. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować