Tarta z botwiną, fetą i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Botwinkę opłukać, pokroić na dowolne kawałki i podgotować kilka minut aż zmięknie (ja dusiłam na patelni pod przykryciem z ''kroplą wody''), odcedzić, dodać do cebuli i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
2.Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, wylać sos jajeczno śmietanowy a na wierzch ułożyć botwinkę z cebulą. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.
Komentarze