Tarta z bobem i pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Jeszcze kilka lat temu nie znosiłam bobu, teraz zaczynam z nim ponowną przygodę i w takim wydaniu mogłabym go jeść niemal codziennie.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na formę o śr. 25cm

    Ciasto:
    250g mąki
    125g masła
    1 żółtko
    ⅓ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki suszonego tymianku

    Farsz:
    400g ugotowanego i obranego bobu
    Kilka większych lub kilkanaście mniejszych pieczarek
    4 jajka
    1 trójkącik sera z niebieską pleśnią
    Pęczek natki botwinki
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz do smaku
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Placek

Tarta z bobem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy i nożem siekamy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 45minut. Schłodzone wałkujemy i przekładamy na formę. Dociskamy, widelcem dziurkujemy, by nie wybrzuszało się w trakcie pieczenia. W celu obciążenia możemy użyć specjalnych kulek ceramicznych, grochu lub wyparzonych kamyczków  Tartę podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez 15 minut.

    Farsz- Pieczarki myjemy, osuszamy, a jeśli są większe przekrawamy na pół. Rumienimy na maśle ze szczyptą soli.
    Jajka ubijamy trzepaczką do zwiększenia objętości, dodajmy cząstki sera, bób, pieczarki oraz posiekaną natkę botwinki. Doprawiamy do smaku- głównie pieprzem. Przelewamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy ponownie w temp 190⁰C przez 30 minut.

    Tarta smakuje obłędnie z dodatkiem domowego sosu czosnkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Piknik Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować