Farsz:
400g ugotowanego i obranego bobu
Kilka większych lub kilkanaście mniejszych pieczarek
4 jajka
1 trójkącik sera z niebieską pleśnią
Pęczek natki botwinki
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
Tarta z bobem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy i nożem siekamy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 45minut. Schłodzone wałkujemy i przekładamy na formę. Dociskamy, widelcem dziurkujemy, by nie wybrzuszało się w trakcie pieczenia. W celu obciążenia możemy użyć specjalnych kulek ceramicznych, grochu lub wyparzonych kamyczków Tartę podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez 15 minut.
Farsz- Pieczarki myjemy, osuszamy, a jeśli są większe przekrawamy na pół. Rumienimy na maśle ze szczyptą soli.
Jajka ubijamy trzepaczką do zwiększenia objętości, dodajmy cząstki sera, bób, pieczarki oraz posiekaną natkę botwinki. Doprawiamy do smaku- głównie pieprzem. Przelewamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy ponownie w temp 190⁰C przez 30 minut.
Tarta smakuje obłędnie z dodatkiem domowego sosu czosnkowego.
Komentarze