Tarta rustykalna ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną tartę rustykalną ze śliwkami, lepszej nie jadłam. Idealna do weekendowej popołudniowej kawki. Na mojej ostatniej imprezie w mig zniknęła ze stołu, goście byli zachwyceni, bo tarta jest rewelacyjna. Korzystajcie, póki są śliweczki :-)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    130 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1 op. cukru z wanilią
    3 żółtka
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka jogurtu greckiego

    Dodatkowo:
    20-25 sztuk śliwek węgierek (wypestkować)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 op. cukru z wanilią
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta rustykalna ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych wyżej składników wyrobić ciasto, następnie włożyć je do worka foliowego i odstawić do lodówki na około pół godziny.

    Śliwki wymieszać z mąką, cukrami i cynamonem.

    Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na koło, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, który przełożymy już na blachę. Ciasto nakłuć widelcem i na środku rozłożyć śliwki. Brzegi ciasta zawinąć do środka, ale tak żeby środek był odkryty. Przełożyć na blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 35 minut.

    Po wyjęciu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować