Rustykalna tarta ze śliwkami

0 (0 ocen)

Kruchy spód z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej, obłożony dojrzałymi śliwkami. Chrupiąca skorupka z trzcinowego cukru i cynamonu. Tarta cudownie smakuje lekko ciepła z gałką waniliowych lodów, ale na zimno również zachwyca smakiem

Składniki:

  • CIASTO:
    12 dag mąki pszennej typ 650
    5 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    10 dag zimnego masła
    3 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżeczka kwaśnej śmietany
    PONADTO:
    około 30 dag ciemnych śliwek z odchodzącą pestką
    3 łyżki płatków migdałowych
    1 białko
    1 łyżka cukru trzcinowego
    cynamon
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Rustykalna tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiać, dodać orkiszową, wymieszać ze sobą, posiekać z zimnym masłem.
    Dodać cukier puder, żółtko i śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
    Śliwki opłukać, dobrze osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
    Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, razem z papierem przenieść na blaszkę, posmarować białkiem.
    Połówki śliwek rozłożyć jedna przy drugiej tak, aby został wolny brzeg o szerokości 3-4 cm.
    Śliwki posypać płatkami migdałowymi.
    Brzeg zawinąć do środka, posmarować go białkiem, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem.
    Piec przez około 45 minut.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Cynamon Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować