Rustykalna tarta ze śliwkami, cynamonem i nutą imbiru

5 (143 ocen)

  • 60 min

Pachnące cynamonem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, z warstwą świeżych śliwek z dodatkiem wyrazistego, aromatycznego imbiru to świetny pomysł na tartę z sezonowymi owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej
    125g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    80g cukru pudru
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    400g śliwek węgierek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    1 łyżka startego imbiru
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów
    cukier puder do posypania tarty
    oliwa do wysmarowania blachy



Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Tarty Kruche ciasto Desery

Rustykalna tarta ze śliwkami, cynamonem i nutą imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-115nncq 1. Śliwki pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki, wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, imbirem i cynamonem.
  • image-1voi1i1 2. Ciasto
    Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką
    i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć śliwkami pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.
  • image-1d4rmtj 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut.
    Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować