Pachnące cynamonem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, z warstwą świeżych śliwek z dodatkiem wyrazistego, aromatycznego imbiru to świetny pomysł na tartę z sezonowymi owocami.
Rustykalna tarta ze śliwkami, cynamonem i nutą imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki, wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, imbirem i cynamonem.
2.Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką
i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć śliwkami pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut.
Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze