Tarta rustykalna ze śliwkami i migdałami

4.48 (180 ocen)

Kruchutkie, pachnące cynamonem ciasto, rozpływające się w ustach śliwki i pyszne płatki migdałów to idealne połączenie na jesienne dni.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
    50 g mąki krupczatki
    2 łyżki cukru pudru
    100 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany

    0,5 kg śliwek węgierek
    3 łyżki płatków migdałowych
    łyżka cukru
    łyżeczka cynamonu
    białko
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta rustykalna ze śliwkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiewamy z cukrem pudrem po czym siekamy je z masłem.

    Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto.

    Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
  • Tarta rustykalna ze śliwkami i migdałami 2. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.

    Układamy je na cieście zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta który później zawijamy do środka.

    Brzegi smarujemy białkiem i posypujemy cynamonem i cukrem.

    Na środek wysypujemy płatki migdałów.

    Całość pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować