Tartę ze śliwkami, na kruchym pełnoziarnistym cieście, piekłam po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Lubię szybkie ciasta z owocami i to właśnie takie jest. Tarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka i aromatyczna.
Składniki:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g mąki pszennej typ 480
110 g masła
1 łyżka cukru
4 łyżki maślanki
szczypta soli
500 g śliwek
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
do dekorowania ciasta:
1 jajko do posmarowania ciasta
cukier do posypania ciasta
Rustykalna tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.
Szybko zagnieść ciasto (aby masło zbytnio nie ociepliło), uformować z niego kulę, przełożyć do woreczka foliowego, umieścić w lodówce na 2 godziny do schłodzenia.
Gdy ciasto się chłodzi, przekroić śliwki na pół, usunąć pestki. Śliwki wymieszać z cukrem i aromatem migdałowym.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek (ok. 30 cm średnicy).
Jeśli zajdzie potrzeba (lepi się do wałka i/lub papieru do pieczenia) ciasto posypać z wierzchu i od spodu mąką.
Śliwki ułożyć na cieście, pozostawiając 4 centymetrowy margines z ciasta.
Brzegi ciasta zawinąć do środka, posmarować ubitym jajkiem, posypać cukrem.
Ciasto wraz z papierem zsunąć na blachę do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, ciasto piec przez 40 minut.
Po upieczeniu zsunąć ciasto wraz z papierem na kratkę do studzenia.
Komentarze