Rustykalna tarta ze śliwkami

0 (0 ocen)

Tartę ze śliwkami, na kruchym pełnoziarnistym cieście, piekłam po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Lubię szybkie ciasta z owocami i to właśnie takie jest. Tarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka i aromatyczna.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    80 g mąki pszennej typ 480
    110 g masła
    1 łyżka cukru
    4 łyżki maślanki
    szczypta soli

    500 g śliwek
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

    do dekorowania ciasta:

    1 jajko do posmarowania ciasta
    cukier do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Rustykalna tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rustykalna tarta ze śliwkami 1. Zimne masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.
    Szybko zagnieść ciasto (aby masło zbytnio nie ociepliło), uformować z niego kulę, przełożyć do woreczka foliowego, umieścić w lodówce na 2 godziny do schłodzenia.
    Gdy ciasto się chłodzi, przekroić śliwki na pół, usunąć pestki. Śliwki wymieszać z cukrem i aromatem migdałowym.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek (ok. 30 cm średnicy).
    Jeśli zajdzie potrzeba (lepi się do wałka i/lub papieru do pieczenia) ciasto posypać z wierzchu i od spodu mąką.
    Śliwki ułożyć na cieście, pozostawiając 4 centymetrowy margines z ciasta.
    Brzegi ciasta zawinąć do środka, posmarować ubitym jajkiem, posypać cukrem.
    Ciasto wraz z papierem zsunąć na blachę do pieczenia.
    Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, ciasto piec przez 40 minut.
    Po upieczeniu zsunąć ciasto wraz z papierem na kratkę do studzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować