Tarta kajmakowa z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Maliny i borówki w tym słodziutkim cieście fajnie przełamują smak słodyczy i nadają lekkiej kwaskowatości tarcie. Powtarzałam przepis pewnie już kilka razy i nigdy nie mam dość.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: blaszka na tartę śr. 22cm

    CIASTO KRUCHE:
    200g masła
    200g mąki pszennej typ 450
    150g cukru pudru
    3 żółtka
    szczypta soli

    MASA KRÓWKOWA:
    50ml śmietanki 30%
    1 puszka masy kajmakowej

    DEKORACJA:
    świeże maliny i borówki lub inne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z owocami

Tarta kajmakowa z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, cukier puder i masło zagnieść na konsystencję piasku.
  • 2. Dodać żółtka i całość zagnieść na jednolite ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie i wylepić nim formę do tarty i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
  • 4. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i obciążenie np fasolę lub groch i wstawić do nagrzanego do 190 stopni góra-dół piekarnika.
  • 5. Spód piec 20-25 min. A po 10 min. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec na złoto. Po upieczeniu wystudzić.
  • 6. Masę kajmakową podgrzać lekko ze śmietanką żeby całość nabrała jednolitej konsystencji. Wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce do stężenia masy. Udekorować owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować