Maliny i borówki w tym słodziutkim cieście fajnie przełamują smak słodyczy i nadają lekkiej kwaskowatości tarcie. Powtarzałam przepis pewnie już kilka razy i nigdy nie mam dość.
Tarta kajmakowa z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sól, cukier puder i masło zagnieść na konsystencję piasku.
2.Dodać żółtka i całość zagnieść na jednolite ciasto.
3.Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie i wylepić nim formę do tarty i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
4.Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i obciążenie np fasolę lub groch i wstawić do nagrzanego do 190 stopni góra-dół piekarnika.
5.Spód piec 20-25 min. A po 10 min. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec na złoto. Po upieczeniu wystudzić.
6.Masę kajmakową podgrzać lekko ze śmietanką żeby całość nabrała jednolitej konsystencji. Wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce do stężenia masy. Udekorować owocami.
Komentarze