TARTA Z BUDYNIEM, OWOCAMI I GALARETKA

  • wyświetlono: 175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tarty to taki wdzieczny wypiek ktory zazwyczaj sie udaje i ktory mozna przygotowac na wiele roznych sposobow. Proponuje dzisiaj prosta tarte z owocami i budyniem.

Magster
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
26 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
10 dag drobnego cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
kilka kropel extraktu z wanilii
1 łyżeczka startej sorki z cytryny
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli

Budyń waniliowy:
1 szklanka mleka
1 duże jajko
1 żółtko
1/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
1/2 szklanki śmietanki kremówki

Owoce: truskawki, jagody, banan, winogrona

1 galaretka przezroczysta
1 szklanka przegotowanej wody

listki miety

Forma: do tarty

Sposób przygotowania przepisu:

TARTA Z BUDYNIEM, OWOCAMI I GALARETKA

  • 1. Ciasto:
    Masło pokroić na mniejsze części, dodać do garnka lub miski , dodać cukier i miksować do momentu utarcia cukru, dodać żółtka i po łyżce mąki, dodać pozostałe składniki i miksować powoli aż powstanie piasek i ciasto zacznie formowac się w kulę.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Z ciasta rozwałkować okrąg o średnicy większej niż średnica formy na tartę. Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę do tart. Dokładnie wylepić dno i brzegi formy. Nadmiar ciasta obciąć nożem. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut aż sie zarumieni.
  • 2. Budyn:
    Do garnka wlać szklankę mleka, zagotować.
    .Jajka ubić z cukrem na puch, dodawać po łyżce mąki ziemniaczanej i powoli miksować na gładką masę. Jajka z mąką wlać na gotujące sie mleko, dodać wanilię, zagotować ok. 2-3 minuty cały czas mieszając aby budyń sie nie przypalił (budyń powinien miec bardzo gęsta konsystencję). Garnek z budyniem przykryć folią i odstawić do wychłodzenia. Gdy budyń przestygnie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodawać po łyżce budyniu, caly czas miksujac. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, poukładać wczesniej przygotowane owoce i schłodzić przez ok. 1 godzinę.
  • 3. Galaretke rozpuscic w przegotowanej wodzie i odstawic do lekkiego stezenia po czym wylozyc na tarte. Tarte schlodzic w lodowce.
  • 4. Przed podaniem tarte mozna udekorowac listkami miety.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoTruskawkiciastatarta z owocamiCiasto na latodeser z owocamitarta z budynie

Komentarze

Podobne przepisy

KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM

Dodane przez: kiciax1

KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ...

Niekiedy najprostsze okazuje się...

tarta

Dodane przez: klaudia1984

Tarta z kremem z białej czekolady i owocami

Tarta na ciasteczkowym spodzie,...

tarta z owocami

Dodane przez: agarybak76

Tarta z makiem, owocami i kremem z białej...

Szybka i łatwa do zrobienia , a...

Tarta z aroniowym budyniem

Dodane przez: Jaga85

Tarta z aroniowym budyniem

Kruche ciasto w połączeniu z budyniem...

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa....

Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Wspaniałe połączenia orzeźwiających...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE