Tarty to taki wdzieczny wypiek ktory zazwyczaj sie udaje i ktory mozna przygotowac na wiele roznych sposobow. Proponuje dzisiaj prosta tarte z owocami i budyniem.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
26 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
10 dag drobnego cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
kilka kropel extraktu z wanilii
1 łyżeczka startej sorki z cytryny
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Tarta z budyniem, owocami i galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło pokroić na mniejsze części, dodać do garnka lub miski , dodać cukier i miksować do momentu utarcia cukru, dodać żółtka i po łyżce mąki, dodać pozostałe składniki i miksować powoli aż powstanie piasek i ciasto zacznie formowac się w kulę.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Z ciasta rozwałkować okrąg o średnicy większej niż średnica formy na tartę. Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę do tart. Dokładnie wylepić dno i brzegi formy. Nadmiar ciasta obciąć nożem. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut aż sie zarumieni.
2.Budyn:
Do garnka wlać szklankę mleka, zagotować.
.Jajka ubić z cukrem na puch, dodawać po łyżce mąki ziemniaczanej i powoli miksować na gładką masę. Jajka z mąką wlać na gotujące sie mleko, dodać wanilię, zagotować ok. 2-3 minuty cały czas mieszając aby budyń sie nie przypalił (budyń powinien miec bardzo gęsta konsystencję). Garnek z budyniem przykryć folią i odstawić do wychłodzenia. Gdy budyń przestygnie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodawać po łyżce budyniu, caly czas miksujac. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, poukładać wczesniej przygotowane owoce i schłodzić przez ok. 1 godzinę.
3.Galaretke rozpuscic w przegotowanej wodzie i odstawic do lekkiego stezenia po czym wylozyc na tarte. Tarte schlodzic w lodowce.
4.Przed podaniem tarte mozna udekorowac listkami miety.
Komentarze