TARTA Z BUDYNIEM, OWOCAMI I GALARETKA

4.47 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tarty to taki wdzieczny wypiek ktory zazwyczaj sie udaje i ktory mozna przygotowac na wiele roznych sposobow. Proponuje dzisiaj prosta tarte z owocami i budyniem.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    26 dag mąki pszennej
    10 dag zimnego masła
    10 dag drobnego cukru
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    kilka kropel extraktu z wanilii
    1 łyżeczka startej sorki z cytryny
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Budyń waniliowy:
    1 szklanka mleka
    1 duże jajko
    1 żółtko
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
    1/2 szklanki śmietanki kremówki

    Owoce: truskawki, jagody, banan, winogrona

    1 galaretka przezroczysta
    1 szklanka przegotowanej wody

    listki miety

    Forma: do tarty
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z owocami Desery

Tarta z budyniem, owocami i galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło pokroić na mniejsze części, dodać do garnka lub miski , dodać cukier i miksować do momentu utarcia cukru, dodać żółtka i po łyżce mąki, dodać pozostałe składniki i miksować powoli aż powstanie piasek i ciasto zacznie formowac się w kulę.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Z ciasta rozwałkować okrąg o średnicy większej niż średnica formy na tartę. Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę do tart. Dokładnie wylepić dno i brzegi formy. Nadmiar ciasta obciąć nożem. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut aż sie zarumieni.
  • 2. Budyn:
    Do garnka wlać szklankę mleka, zagotować.
    .Jajka ubić z cukrem na puch, dodawać po łyżce mąki ziemniaczanej i powoli miksować na gładką masę. Jajka z mąką wlać na gotujące sie mleko, dodać wanilię, zagotować ok. 2-3 minuty cały czas mieszając aby budyń sie nie przypalił (budyń powinien miec bardzo gęsta konsystencję). Garnek z budyniem przykryć folią i odstawić do wychłodzenia. Gdy budyń przestygnie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodawać po łyżce budyniu, caly czas miksujac. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, poukładać wczesniej przygotowane owoce i schłodzić przez ok. 1 godzinę.
  • 3. Galaretke rozpuscic w przegotowanej wodzie i odstawic do lekkiego stezenia po czym wylozyc na tarte. Tarte schlodzic w lodowce.
  • 4. Przed podaniem tarte mozna udekorowac listkami miety.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować