Tarta kajmakowa z orzechami

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Co prawda kajmak bardziej kojarzy się z Wielkanocą, ale w drodze (pysznego) wyjątku można upiec taką tartę również na Boże Narodzenie;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • spód:
    200 g mąki
    100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
    100 g cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli

    masa kajmakowa - ja użyłam gotowej ze słoika
    2 łyżki kakao
    orzechy włoskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery Kajmak

Tarta kajmakowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy foilą spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1h.
    Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty o średnicy 20-25 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
    Masę kajmakową podgrzewamy na małym ogniu z dodatkiem kakao, do czasu rozpuszczenia. Gotową masę wyłożyć na spód tarty, wierzch udekorować połówkami orzechów włoskich. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa kajmakowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować