Tarta z owocami i serkiem mascarpone

4.5 (152 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

królowa letnich spotkań

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód :
    150 gram masła 82%,
    2 żółtka,
    250 gram mąki pszennej,
    100 gram cukru pudru,
    Składniki na krem:
    pół szklanki zimnej śmietany 30 %,
    500 gram serka mascarpone,
    6 łyżek cukru pudru,
    1 łyżeczka olejku waniliowego,
    Na wierzch:
    około 500 gram wybranych owoców, mogą być maliny, borówki, jagody, jeżyny, poziomki, truskawki, porzeczki.
    Do dekoracji listki mięty.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Tarta z owocami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód zagniatamy w misce i formujemy w kulę . Zawijamy szczelnie folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki na około 15-20 minut. Następnie zimnym ciastem wykładamy spód formy do tarty na grubość około 3/4 mm pokrywamy także boki formy i na koniec nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni C. Po upieczeniu należy spód dobrze wystudzić i delikatnie wyjąć z formy.
    W międzyczasie serek mascarpone mieszamy razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Krem wykładamy
    na spód tarty i dekorujemy owocami i opcjonalnie listkiem świeżej mięty. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować