Często odwiedzaliśmy niewielką restaurację właśnie dla tarty szpinakowej... ale od wczoraj takie pyszności serwujemy w domu ;) Polecam bo tarta jest lekka i na prawdę pyszna!
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
150 g margaryny Kasia
2 żółtka
Szczypta soli
Sos:
200 ml śmietany 18%
1 jajko
100 g sera żółtego
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Farsz:
400 g szpinaku mrożonego
270 g sera feta
8 plastrów szynki
2 białe części pora
5-6 ząbków czosnku
Kilka plasterków salami do dekoracji
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Tarta ze szpinakiem i porem na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę zimną margarynę i razem siekamy, aż uzyskamy konsystencję kaszy. Następnie dodajemy żółtka i szczyptę soli i jeszcze chwilę siekamy, a następnie energicznie zagniatamy ciasto i wsadzamy je do lodówki na około 30 min.
Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 4 porcje i wykładamy nim dno czterech foremek ceramicznych (18cm) i pieczemy około 15 min w 180 ‘C (do lekkiego zrumienienia).
2.Sos: ser żółty trzemy na drobnym oczku tarki. Mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy do smaku.
3.Farsz: Pora dusimy na maśle, następnie dodajemy do niego szpinak i podsmażamy aż do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
4.Na podpieczone ciasto wykładamy farsz szpinakowy, następnie pokrojoną w kostkę szynkę i ser feta. Wszystko zalewamy sosem i na końcu dekorujemy salami.
Tarty pieczemy około 25 min w 180’C – aż do ścięcia się sosu i lekkiego zarumienienia.
Komentarze