Zapraszam na pyszną tartę z jagodami, która wprost rozpływa się w ustach. Kruche ciasto, krem budyniowy i świeże jagody to coś co polubią wszystkie łasuchy :)
Tarta jagodowa z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy żółtka, chwilkę siekamy, a dalej już rękoma zagniatamy ciasto.
2.Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (29cm). Formę wcześniej warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem, aby nie urosło podczas pieczenia. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto studzimy.
3.Do szklanki odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem.
4.Gotujemy budyń i studzimy go. Wystudzony budyń miksujemy z 4 łyżkami jagód i wykładamy na kruche ciasto.
5.Całość posypujemy resztą jagód. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Ciasto ozdabiamy listkami mięty i kiśćmi czerwonej porzeczki. Smacznego :)
Komentarze