Tarta jagodowa z kremem budyniowym

4.5 (154 ocen)

Zapraszam na pyszną tartę z jagodami, która wprost rozpływa się w ustach. Kruche ciasto, krem budyniowy i świeże jagody to coś co polubią wszystkie łasuchy :)

Składniki:

  • CIASTO:
    200g mąki,
    150g masła,
    100g cukru pudru,
    3 żółtka,
    KREM:
    3/4 opakowania budyniu śmietankowego,
    270ml mleka,
    3 łyżki cukru,
    1 duża łyżka masła,
    jagody 300g + 4 łyżki
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta jagodowa z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy żółtka, chwilkę siekamy, a dalej już rękoma zagniatamy ciasto.
  • tarta 2. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (29cm). Formę wcześniej warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem, aby nie urosło podczas pieczenia. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto studzimy.
  • tarta 3. Do szklanki odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem.
  • tarta 4. Gotujemy budyń i studzimy go. Wystudzony budyń miksujemy z 4 łyżkami jagód i wykładamy na kruche ciasto.
  • tarta 5. Całość posypujemy resztą jagód. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Ciasto ozdabiamy listkami mięty i kiśćmi czerwonej porzeczki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

4.48 (198 ocen)

Tarta jagodowa

4.48 (198 ocen)

Tarta jagodowa

luna19 ciasto sezonowe 60 min

To może cię zainteresować