Tarta z kremem budyniowym i rabarbarem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niesamowicie pyszna, słodki krem przełamany nutą kwaskowatego warzywa - bo rabarbar to oczywiście warzywo a w tym słodkim połączeniu sprawdza się w 100%.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    250 g mąki
    170 g masła
    1 jajo
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka zimnego mleka
    szczypta soli

    MASA:

    200 ml śmietanki 30 %
    200 ml mleka
    wanilia
    szczypta mielonego kardamonu
    6 żółtek
    90 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    60 g masła

    PONADTO:

    5 łodyg rabarbaru / równej wielkości/
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kremem budyniowym i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozetrzeć z mąką w palcach.
  • 2. Wymieszać z solą i cukrem.
  • 3. Dodać jajko i łyżkę mleka, zagnieść gładkie ciasto.
  • 4. Zawinąć w folie spożywczą, schłodzić.
  • 5. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę /24 cm/, spód i boki. Ponakłuwać widelcem.
  • 6. Podpiec w 175 stopniach 25 minut.
  • 7. Mleko i śmietankę zagotować, dodać wanilię.
  • 8. Żółtka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 9. Z mleka, śmietanki oraz żółtek gotować budyń.
  • 10. Do gorącego dodać pokrojone masło - dokładnie wymieszać.
  • 11. Budyń wyłożyć na podpieczony spód, zapiec ok 10 minut w 175 stopniach.
  • 12. Rabarbar pokroić na romby o boku 2,5 cm.
  • 13. Ułożyć ozdobny wzór z kawałków rabarbaru na podpieczonym budyniu.
  • 14. Całość piec jeszcze 35 minut, aż rabarbar będzie miękki.
  • 15. Źródło: www.http://candycompany.pl/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować