Tarta jagodowa

5 (146 ocen)

  • 60 min

Dziś proponuję fajną, smaczną tartę z jagodami zanurzonymi w piance z kaszy manny.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    4 żółtka
    2 szklanki mąki pszennej
    100 g masła (margaryny)
    3 łyżki cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pianka:
    500 ml. mleka
    pół szklanki kaszy manny (semoliny)
    4 białka
    4 czubate łyżki cukru kryształu
    1 szklanka jagód
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta jagodowa 1. Do mąki dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz masło.
    Wszystko dokładnie zagnieść na gładkie ciasto, wstawić do lodówki by odpoczęło.
    Foremkę na tartę wysmarować tłuszczem, podsypać mąką, wylepić dno i ścianki ciastem, nakłuć widelcem powierzchnie. Wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w 180 *.
    Zagotować mleko, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu do zgęstnięcia, przestudzić. Ubić białka na sztywno z cukrem, dodać do przestudzonej ale ciepłej kaszy, którą też chwilkę ucieramy mikserem i dokładnie mieszamy, wsypujemy jagody. Na upieczone ciasto wykładamy piankę, możemy na wierzch posypać jeszcze troszkę jagód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 170 *.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować