Tarta jabłkowa mojej kochanej Julii Child, zaskoczy Was smakiem i jest nieprawdopodobnie łatwa w przygotowaniu :) efekt końcowy jest tak zaskakujący, że nie można się powstrzymać i mówi się: mniam :)
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
6 łyżek masła
1 1/2 szklanki cukru
1 cytryna-wycisnąć z niej sok
6 jabłek
1/2 szklanki bardzo zimnej wody – jeśli trzeba, kilka kropli więcej
170g schłodzonego masła pokrojonego w kostki
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1/3 do 1/2 porcji schłodzonego ciasta
Tarta jabłkowa pieczona "do góry nogami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO (spód): Wrzucić oba rodzaje mąki, sól i masło do pojemnika robota kuchennego z zamontowaną nasadką ze stalowym ostrzem. Rozdrobnić masło w trybie pulsacyjnym (włączając go 5-6 razy w półsekundowych odstępach). Włączyć urządzenie i natychmiast wlać zimną wodę. Zdjąć pokrywkę – ciasto będzie wyglądało jak maa drobnych grudek, ale po ściśnięciu odrobiny w dłoni powinno tworzyć zwarty kawałek. Jeśli jest za suche dodać jeszcze kilka kropli wody i włączyć na moment funkcję pulsacyjną. Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie. Uformować w dość gładką kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przygotować ciężką żeliwną patelnię o wysokich brzegach i średnicy 23 cm oraz 1/3 porcji schłodzonego ciasta kruchego. Ogrzać piekarnik do 220°C. Obrać 6 jabłek, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki pokroić na w miarę równe ćwiartki, wymieszać ze startą skórką z cytryny, sokiem z 1 cytryny i 1/2 szklanki cukru i odstawić do zmacerowania. Po 20 minutach odsączyć jabłka. Rozgrzać na patelni na bardzo dużym ogniu 6 łyżek masła. Dodać 1 szklankę cukru i gotować, aż syrop zacznie bulgotać i nabierze barwy karmelu. Po zdjęciu patelni z ognia ułożyć na karmelu warstwę jabłek, tak aby ściśle do siebie przylegały. Na wierzch położyć drugą warstwę jabłek, starając się, aby była możliwie płaska. Postawić na średnio dużym ogniu i dusić przez mniej więcej 25 minut – po 10 minutach przykryć patelnię. Zdjąć z ognia, gdy sok nabierze konsystencji syropu. Rozwałkować schłodzone ciasto na okrągły placek o grubości 5 mm, o 2 1/2 cm większy niż patelnia. Położyć go na jabłkach, wciskając brzegi ciasta między jabłka i ścianki patelni; zrobić na wierzchu 4 niewielkie otworki, przez które będzie uchodziła para. Piec ok. 20 minut, do czasu aż ciasto zrobi się rumiane i chrupiące. Zdjąć z patelni na talerz tak, aby ciasto znalazło się na dole, i podawać na gorąco lub na zimno, z bitą lub kwaśną śmietaną bądź lodami waniliowymi.
Komentarze