Tarta tatin z figami

0 (0 ocen)

Krucha tarta ze świeżymi figami, które chociaż piekły się na dnie formy to ostatecznie są na samej górze wypieku. Słodkie i chrupiące pestki fig przykryły kremowy serek ricotta, który nadał delikatności tarcie. Dzięki czemu bardzo szybko znika :)

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki krupczatki
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100g masła
    1 żółtko

    FIGI:
    3 figi
    3 łyżki miodu
    25g masła

    KREM RICOTTA:
    500g ricotty
    1 białko
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta tatin z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem pudrem, przesianą mąką pszenną, krupczatką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
    Figi pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do pieczenia o średnicy ok 23cm. Masło rozpuścić z miodem i polać po figach.
  • 2. Wszystkie składniki na krem z ricotty przełożyć do misy miksera i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę serową wylać na figi.
  • 3. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać, lekko dociskając ciasto. Można też rozwałkować ciasto i położyć na masie serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować