Tarta Tatin z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam każdemu kto lubi jabłka na bardzo słodko :) Ciasto co prawda nie jest aż tak słodkie ale jabłka usmażone i oklejone karmelem to sama słodycz.... Tarta najlepiej smakuje na ciepło i z dodatkiem lodów waniliowych, najlepiej własnej roboty... obszerny przepis ze zdjęciami krok po kroku na moim blogu http://wypiekirene.blogspot.com/

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto (u mnie foremka 24 cm)
    - 200g mąki pszennej
    - 100g masła
    - 30g cukru
    - 1 jajko
    - duża łyżka śmietany kwaśniej 18 %
    - pół łyżeczki cynamonu

    Jabłka:
    - 5 dużych jabłek ok 1 kg
    - 50ml wody
    - 100g cukru trzcinowego
    - 40g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta tatin Desery

Tarta tatin z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Sposób wykonania:
    Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do woreczka i do lodówki na czas robienia jabłek. Jabłka obrać i pokroić na plasterki, skropić cytryną. Wodę i cukier zeszklić na wolnym ogniu na patelni, nie mieszać, jedynie ruszać patelnią,
    jak cukier się rozpuści dodać masło i wymieszać. Po kilku minutach wrzucić jabłka i smażyć ok 20 minut aż sok z jabłek wyparuje, dodać cynamon. Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
    Naczynie na tarte wysmarować masłem i wyłożyć przestudzone jabłka.
    Ciasto rozwałkować na wielkość formy i ułożyć na jabłkach delikatnie wciskając ciasto przy ściankach aż do dołu. Tarte pieczemy 30-35 minut ,po upieczeniu delikatnie nożem odkrawamy brzegi, przykładamy duży talerz i energicznym ruchem przewracamy. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi własnej roboty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować