Tarta pomarańczowa do góry nogami

0 (0 ocen)

Jak ja lubię takie desery - bezproblemowe w robieniu, a wyjątkowo smaczne. Ponieważ sezon na czerwone pomarańcze trwa, trzeba koniecznie z niego korzystać. Tarta " do góry nogami " sprawdza się zawsze

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    1 - 2 łyżki syropu z granatów ( lub klonowego)
    2 - 3 czerwone pomarańcze
    garść borówek - opcjonalnie
    Opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy nieco większej niż nasza patelnia)
    świeża mięta do posypania
    Patelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 24– 26 cm średnicy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta pomarańczowa do góry nogami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C.

  • 2. Pomarańcze obrać i pokroić w plastry.
  • 3. Na patelni roztopić masło, wlać syrop, chwilę podsmażać mieszając i rozprowadzając po patelni. Odstawić z ognia.
  • 4. Ułożyć plastry pomarańczy – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie. Pomiędzy plasterkami pomarańczy wysypać owoce borówki.
  • 5. Na warstwie pomarańczy ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta lekko wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do owoców. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci.
  • 6. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut. Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby tarta znalazła się na talerzu. Posypać miętą, można lekko polać syropem, przekroić na 4 porcje i podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować