Jak ja lubię takie desery - bezproblemowe w robieniu, a wyjątkowo smaczne. Ponieważ sezon na czerwone pomarańcze trwa, trzeba koniecznie z niego korzystać. Tarta " do góry nogami " sprawdza się zawsze
Składniki:
1 łyżka masła
1 - 2 łyżki syropu z granatów ( lub klonowego)
2 - 3 czerwone pomarańcze
garść borówek - opcjonalnie
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy nieco większej niż nasza patelnia)
świeża mięta do posypania
Patelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 24– 26 cm średnicy)
Tarta pomarańczowa do góry nogami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
2.Pomarańcze obrać i pokroić w plastry.
3.Na patelni roztopić masło, wlać syrop, chwilę podsmażać mieszając i rozprowadzając po patelni. Odstawić z ognia.
4.Ułożyć plastry pomarańczy – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie. Pomiędzy plasterkami pomarańczy wysypać owoce borówki.
5.Na warstwie pomarańczy ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta lekko wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do owoców. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci.
6.Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut. Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby tarta znalazła się na talerzu. Posypać miętą, można lekko polać syropem, przekroić na 4 porcje i podawać. Smacznego!
Komentarze