Tarta gryczana z boczkiem ziemniakami i bryndzą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kruche gryczane ciasto z wiejskimi dodatkami. Bardzo konkretne i przepyszne.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto gryczane:
    Mąka gryczana - 220g
    Jajko - 1szt
    Sól - szczypta
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Masło (zimne) - 100g

    Dodatki:
    Ziemniaki - 6 małych
    Bryndza - 125g
    Boczek - 100g
    Cebula - 1 szt
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta gryczana z boczkiem ziemniakami i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta gryczana z boczkiem ziemniakami i bryndzą 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Ważne, aby masło było zimne, pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto powinny się połączyć, ale nadal pozostać kruche.
    Wkładamy do lodówki na pół godziny.

    W tym czasie kroimy boczek w kostkę i cebulę na wiórka. Smażymy na patelni (najpierw boczek, a kiedy będzie już chrupiący dodajemy cebulę i przyprawiamy pieprzem). Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Kroimy na plasterki


    Zimne ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka do ciasta przenosimy na natłuszczoną blachę do tarty. Dokładnie wykładamy blachę i nakłuwamy widelcem. Samo ciasto pieczemy 10 minut w 190 stopniach.
  • Tarta gryczana z boczkiem ziemniakami i bryndzą 2. Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, połowę bryndzy, pokrojone ziemniaki i resztę bryndzy na górę.

    Dopiekamy jeszcze 25 minut w 190 stopniach.

    Tarta jest pyszna od razu po upieczeniu i następnego dnia po podgrzaniu. Ciasto jest kruche, ale nie sypie się.

Porady

Jeśli nie lubicie gryczanego smaku, użyjcie mąki owsianej, orkiszowej lub jaglanej. Robiłam już kruche ciasto z tego przepisu z różnych mąk i zawsze wychodzi!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować