Tarta gryczana z boczkiem ziemniakami i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy. Ważne, aby masło było zimne, pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto powinny się połączyć, ale nadal pozostać kruche.
Wkładamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie kroimy boczek w kostkę i cebulę na wiórka. Smażymy na patelni (najpierw boczek, a kiedy będzie już chrupiący dodajemy cebulę i przyprawiamy pieprzem). Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Kroimy na plasterki
Zimne ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka do ciasta przenosimy na natłuszczoną blachę do tarty. Dokładnie wykładamy blachę i nakłuwamy widelcem. Samo ciasto pieczemy 10 minut w 190 stopniach.
2.Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, połowę bryndzy, pokrojone ziemniaki i resztę bryndzy na górę.
Dopiekamy jeszcze 25 minut w 190 stopniach.
Tarta jest pyszna od razu po upieczeniu i następnego dnia po podgrzaniu. Ciasto jest kruche, ale nie sypie się.
Porady
Jeśli nie lubicie gryczanego smaku, użyjcie mąki owsianej, orkiszowej lub jaglanej. Robiłam już kruche ciasto z tego przepisu z różnych mąk i zawsze wychodzi!
Komentarze