Gryczana tarta z jabłkami

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gryczana tarta z jabłkami idealna do kawy.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    1,5 szklanki mąki gryczanej
    150 g mocno schłodzonego masła
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
    4 średniej wielkości jabłka
    1 kisiel cytrynowy
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki wody
    SKŁADNIKI NA CHMURKĘ Z BIAŁEK
    2 białka
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Gryczana tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto posiekaj dokładnie nożem i zagnieć ciasto.
    Ciastem wyłóż formę. Wstaw do lodówki i przygotuj składniki nadzienia.

    Jabłka obierz i pokrój na cząstki, przełóż do garnka podlej wodą i duś. Na koniec wsyp kisiel i energicznie mieszaj.

    Na schłodzone ciasto wysyp jabłka, rozłóż równomiernie i wstaw do piekarnika. Piecz ok 50 minut w 180 stopniach.

    Pianę z białek ubij razem z cukrem i wyłóż na jabłkach na 10 minut przed końcem pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować