Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie

0 (0 ocen)

Delikatny rozpływający się w ustach spód na bazie pokruszonych wafelków w dwóch smakach z mocno cytrynowym , delikatnie słodkim kremem o pięknym żółtym kolorze oraz miękką , kleistą w środku i chrupiącą z wierzchu słodką , puszystą bezą.Ciasto na co dzień i jak najbardziej od święta.

Składniki:

  • forma na tartę 26-28cm.
    Wafelkowy spód:
    3 batoniki czekoladowe
    3 batoniki czekoladowe o smaku mlecznym
    250g. masła 82%
    Krem cytrynowy:
    3 cytryny
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 ml zimnej wody
    2 całe jajka
    3 żółtka
    Beza:
    3 białka
    250g. cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo: masło+ bułka tarta do wysmarowania formy na tartę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Beza

Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie 1. Batoniki umieścić w kielichu blendera , zmiksować lub pokroić drobno.
  • Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie 2.
    W garnku rozpuścić masło , dodać batoniki , wymieszać.
    Odstawić do wystudzenia.

  • Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie 3. Masą wafelkową wyłożyć naczynie na tartę wysmarowane masłem i bułką tartą ( jeśli używamy formy silikonowej krok smarowania możemy ominąć)
  • Krem odstawić do wystudzenia , chłodny wylać ma wafelkowy spód. 4. Krem cytrynowy:Z cytryn zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok w wyciskarce do cytrusów jeśli jej nie posiadamy wyciśnięty sok przecedzić sok przez sito.
    Sok ze skórką oraz cukrem zagotować , mąkę połączyć z wodą , cienkim strumieniem wlać do soku cytrynowego cały czas mieszając.
    Wbić jajka oraz żółtka , utrzeć do połączenia się składników.
  • Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie 5. Krem odstawić do wystudzenia , chłodny wylać ma wafelkowy spód.
  • . 6. Beza: Białka ubić ze szczyptą soli , powoli dodawać cukier cały czas miksując.
    Wsypać mąkę ziemniaczaną zmiksować do połączenia się składników.
  • image-10juijj 7.
    Białka wyłożyć na krem , piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 150 st.
    Gotową tartę schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować